sing your soul

Jouw stem is uniek

Alleen jij klinkt zoals jij klinkt. De taal van de eerste mens bestond meer uit zingen en klanken dan uit woorden. Ook een baby brengt eerst klanken, kreetjes en zang uit voor hij begint te spreken.

Veel mensen zeggen ‘ik kan niet zingen’ maar klank geven kan iedereen. Als je je pijn doet roep je spontaan en vraag je je niet eerst af of je stem wel mooi zal klinken. Klinken en zingen vormen dus onze oertaal, en zijn samen met dansen en tekenen, de meest natuurlijke expressievorm die we hebben. Of zoals Roy Hart het zo mooi zegt ‘The voice is the muscle of the soul’.


Ik help je graag jouw eigen stem terug te vinden, letterlijk en figuurlijk. Velen onder ons werden als kind niet ‘gehoord’ of werden in hun ware natuur afgewezen. We hebben toen vaak onbewust onze stem, onze waarheid, ingeslikt. Authentiek zingen is niet alleen je stem bevrijden, het is jouw weggestopte blokkades of vergeten schatten naar boven halen door alle mogelijke gevoelens klinkend te laten stromen.  Onze klanken doortrillen het fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel lichaam tot in onze kleinste cellen en weefsels. Daarom is werken met de stem zo’n krachtige weg van persoonlijke ontwikkeling. We ervaren vaak angst om te laten horen wat er diep in ons leeft. Maar als je dingen binnen houdt en niet durft te uiten, leef je dan echt?

“Als we laten horen wie we zijn kunnen we ook leven wie we zijn.’’ (Marius Engelbrecht)

 

In mijn workshops gaat het niet om ‘mooi’, ‘juist’ of ‘harmonisch’ zingen via hard werken en doorgedreven training. Het gaat om het vrij laten stromen van de klanken die jouw lichaam, jouw gevoelens, jouw onderbewustzijn op dat moment laat klinken. Als je hier zonder oordeel naar luistert kan er heling plaatsvinden en kracht herwonnen worden.

SingYourSoul

Wetenschap

De moderne geneeskunde en wetenschap bevestigen steeds vaker de kracht van stemexpressie voor therapeutisch en medisch gebruik. Daardoor vormen muziek, klank en zang een gewaardeerde werkvorm in ziekenhuizen, woonzorgcentra en therapeutische sessies. Naast het helen van oude wonden, het openbreken van diepe patronen en overtuigingen zorgt zingen ook voor een verhoogd gevoel van kracht en welbevinden. Zingen zorgt voor een toename van neurotransmitters als dopamine en serotonine en de aanmaak van hormonen als endorfine en oxytocine. Daardoor nemen gevoelens van geluk en samenhorigheid toe.  

Zingen is resoneren. En resoneren is mee-klinken, in beweging komen, trillen. Als je weet dat ons lichaam voor 50 à 65% uit water bestaat en klanken trillingen zijn is het evident dat zingen een belangrijke invloed heeft op ons systeem en hiermee kan doordringen tot onbewuste lagen. Masuru Emoto, Margret Watts, Alexander Lauterwasser en Jonathan Goldman deden reeds belangrijke wetenschappelijke experimenten waarbij het effect van trilling op water aangetoond werd.


De Nervus Vagus ontspringt in het onderste deel van je hersenen, loopt door je stembanden, longen, hart, milt en lever, je spijsverteringsorganen en eindigt in je dikke darm. Zingen en 'hummen' hebben daardoor een helend en kalmerend effect op je zenuwstelsel en je algemeen welbevinden.

 

Ook interessant is het onderzoek en gelijknamig boek ‘Warum Singen glücklig macht’ van de Duitse professor Gunter Kreutz. Hij toont aan dat zingen het immuunsysteem en de geestelijke gezondheid bevordert. En laat dit nu net zo belangrijk zijn in deze tijden.


Albert Einstein schreef ooit: “If I were not a physicist, I would probably be a musician. I often think in music. I live my daydreams in music. I see my life in terms of music.” 

 

Al sinds zijn ontstaan weet de mens dat zijn stem een instrument is van genezing, voor zichzelf en voor anderen. Gelukkig ontdekt de wetenschap opnieuw de positieve effecten van deze oude wijsheid.

Heb je vragen?

Zit je met vragen of heb je twijfels of Sing Your Soul wel iets voor jou is, aarzel dan niet om me te contacteren. Ik geef je heel graag een woordje uitleg via tel. 0499 62 41 40 of via e-mail